Werk en stage

Het sollicitatiegesprek is een eerste kennismaking waarbij de werkgever kijkt of je inderdaad de juiste persoon bent voor de leerwerkbaan. Vaak zijn er ook andere kandidaten uitgenodigd voor een gesprek. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid bent en dat je alert bent tijdens het gesprek.

INFORMEREN

Probeer vooraf informatie over het bedrijf te krijgen. Het maakt beslist een goede indruk als je al wat weet over het bedrijf. De website kan een goede bron van informatie zijn.

 
VOORBEREIDEN

De meeste mensen zijn voor en tijdens het sollicitatiegesprek gespannen of nerveus. Een goede voorbereiding op het gesprek maakt je minder zenuwachtig. Neem van tevoren tijd om te oefenen, bijvoorbeeld met een familielid. Je merkt dan meteen waar je hapert of op welke vragen je (nog) geen antwoord hebt. Schrijf vooraf op wat je wilt vragen over de baan zelf, het bedrijf, de afdeling en de werktijden.

Dat je een beetje zenuwachtig bent is normaal. Om de zenuwen in bedwang te houden kun je de volgende voorbereidingen treffen:

 • Lees je goed in in het bedrijf
 • Ga de avond ervoor op tijd naar bed
 • Ga op tijd van huis
 • Zorg dat je precies weet hoe je bij het bedrijf moet komen
DE EERSTE INDRUK

Direct bij je binnenkomst krijgen je gesprekspartners een eerste indruk van je. Je kunt zorgen dat die eerste indruk goed uitpakt.

 • Stem je kleding af op het soort bedrijf en de leerwerk baan waarnaar je solliciteert.
 • Let op je houding: een nonchalante houding wordt niet op prijs gesteld!
 • Zorg ervoor dat je op tijd bent. Beter veel te vroeg dan iets te laat. Als je te laat komt, dan kan dat de indruk wekken dat je het gesprek niet belangrijk vindt.
 • Spreek je gesprekpartner(s) in eerste instantie aan met ‘u’.
 • Neem een aangeboden kopje thee of koffie in ontvangst, ook als je geen dorst hebt. Dat is niet alleen beleefd, maar ook handig als je even wil nadenken over een antwoord (dan neem je een slokje).
TIJDENS HET GESPREK
 • Zet vooraf je mobieltje uit!
 • Stel je voor aan je gesprekspartner(s): ga staan, kijk hem/haar aan, geef een hand en zeg duidelijk je naam. Je krijgt maar één kans om een goede eerste indruk te maken, dus let goed op je lichaamstaal en presentatie.
 • Probeer bij jezelf te blijven en rustig te antwoorden op een vraag. Of er een klik is, blijkt snel genoeg. Ga jezelf niet overschreeuwen en denk na voordat je antwoord geeft op een vraag; er mag soms best even een stilte vallen.
 • Tijdens het sollicitatiegesprek zal de werkgever je de nodige vragen stellen. Vaak begint het gesprek met vragen die niet echt belangrijk zijn, bijvoorbeeld over je laatste vakantie. Dit is om je op je gemak te stellen. De eerste minuten zijn vaak bepalend voor de rest van het gesprek. Kijk degene tegen wie je spreekt altijd aan. Weet je het antwoord op een bepaalde vraag niet, draai er dan niet omheen, maar zeg dat eerlijk.
 • Het kan handig zijn om kopieën van diploma’s en getuigschriften mee te nemen. (Laat geen originelen achter!).
 • Ga bij het afscheid staan en geef je gesprekpartner(s) een hand.
WELKE VRAGEN KUN JE STELLEN?

Als de werkgever vraagt of je nog iets wilt weten, wees dan voorbereid. Je kunt bijvoorbeeld vragen hoe het gaat met de begeleiding of hoeveel collega’s je krijgt. Maak alvast een lijstje met vragen die jij hebt over het bedrijf en de functie. Door dergelijke vragen voor te bereiden, kom je geïnteresseerd over en kun je na afloop beter bepalen of het bedrijf bij jou past.

WELKE VRAGEN KUN JE VERWACHTEN?

Een sollicitatiegesprek kent geen vaste opbouw, maar een aantal vragen kun je zeker verwachten. Bijvoorbeeld of je iets over jezelf kunt vertellen, waarom je solliciteert bij het bedrijf en wat je aanspreekt in de leerwerkbaan. Een veelvoorkomende vraag is ook jouw goede en slechte eigenschappen zijn. Op deze site vind je meer voorbeelden van moeilijke vragen.

AFWIJZING

Hoor je na het gesprek dat je bent afgewezen? Neem dan altijd contact op met de organisatie, zodat je precies weet wat de reden voor de afwijzing is geweest. Zo ben je de volgende keer beter voorbereid.

Moeilijke vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Tips voor een sollicitatiegesprek

Meest gemaakte fouten tijdens een sollicitatiegesprek