Werk en stage

In een sollicitatiebrief geef je aan waarom jij vindt dat je een geschikte kandidaat bent voor de vacature en waarom je graag bij dat bedrijf wilt werken. Beperk je brief tot één kantje.

MAAK GEBRUIK VAN ALINEA’S:

Alinea 1:
In de eerste alinea geef je aan waar je de vacature hebt gezien (als het gaat om een gerichte sollicitatie).

Alinea 2:
In de tweede alinea schrijf je waarom je solliciteert en wat je aantrekt in de functie en in het bedrijf. Dit onderdeel is belangrijk voor de werkgever, dus kom met originele motieven. Dat je een goed salaris wilt of dicht bij huis wilt werken, hoef je niet te vermelden, dat weet de werkgever wel.

Alinea 3:
In de derde alinea maak je duidelijk waarom je geschikt bent voor deze leerwerkbaan. Noem daarbij vaardigheden en ervaringen die interessant zijn voor de werkgever.

Alinea 4:
In de vierde alinea sluit je de brief af en geef je aan dat je graag bereid bent om langs te komen voor een gesprek. Voeg je cv (curriculum vitae) bij.

Het is belangrijk om in een sollicitatiebrief geen spel- of stijlfouten te maken.

REFERENTIES

Sommige bedrijven stellen prijs op referenties. Een referentie is een aanbeveling, bijvoorbeeld van een eerdere werkgever of een stagebegeleider. Deze persoon moet bereid zijn gunstige inlichtingen over je te geven. Vraag eerst toestemming aan de persoon die je als referentie wilt opgeven, voordat je een naam doorgeeft.

GEEN ANTWOORD?

Vaak duurt het even voordat je antwoord krijgt. De meeste bedrijven sturen bericht dat ze je brief ontvangen hebben en dat ze binnenkort contact met je opnemen, maar dat doen ze niet allemaal. Heb je na enkele weken nog niets gehoord, bel dan het bedrijf op.

SOLLICITATIEBRIEF VOORBEELD

Wij hebben al een sollicitatiebrief voorbeeld opgesteld.