start-de-les
UIT HUIS GAAN

Uit huis gaan klinkt leuk maar hier komen ook kosten bij kijken: de huur, boodschappen, gas&licht. Hoe kan je hier nou het beste mee om gaan? Kom je in aanmerking voor huurtoeslag?

HUURTOESLAG

Huurtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid in de huurkosten. De huurtoeslag zorgt ervoor dat je in verhouding niet te veel huur betaalt. Om ervoor in aanmerking te komen, mag de huur niet te hoog zijn en het inkomen en vermogen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.

TIPS BIJ HUURTOESLAG

  Casus 1: Tim (geboren op 20-05-1996) woont in een zelfstandige woning in Rotterdam Centrum. Zijn kamer is 15m2. De huur van Tim bedraagt €305 per maand en zijn servicekosten zijn €20 per maand. Hij werkt bij de Kruitvat 16 uur per week, zijn jaarinkomen ligt op €3799,12.

  Tim woont samen met 2 huisgenootjes;
  - Sil (geboortedatum 01-09-1996), verdient €8000 per jaar
  - Achmed (geboortedatum 26-03-1994), verdient €9000 .

  Kan Tim huurtoeslag krijgen en zo ja hoeveel? Zo nee, waarom niet?

  Kan Maria huurtoeslag krijgen en zo ja hoeveel? Zo nee, waarom niet?

  Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden*.
  Ja

  *Deze velden zijn verplicht

  REKENINGEN

  Gas, water, licht, eten, drinken, verzekeringen; allemaal kostenposten die maandelijks terug komen. Om ervoor te zorgen dat je elke maand deze lasten kan betalen, is het handig als je weet hoeveel deze kosten bedragen.

  VERHUIZEN

  Ok, je hebt een nieuwe kamer/huis. Om al je spullen te verhuizen kost geld. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een busje of auto om jouw spullen over te brengen. Maar denk ook aan andere kosten die bij een nieuw huis komen kijken; overnamegeld van bijvoorbeeld de gordijnen of het opknappen van het huis. Belangrijk is het dan ook om van te voren op papier te zetten welke kosten je denkt te gaan maken; een begroting.

   Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden*.
   Ja

   *Deze velden zijn verplicht