start-de-les

De meeste jongeren hebben al aardig wat (vaste) kosten per maand, zoals telefoonabonnement, kleding, eten, uitgaan. Maar niet iedereen houdt aan het einde van de maand nog geld over en raakt daarmee in de schulden.

Hoe voorkom je dat je in de schulden raakt? Hoe kan je beter met je geld omgaan? Hoe kan je sparen? Antwoorden op al deze vragen komen in deze les aan bod.

Duur: 50 minuten
IN DEZE LES GAAN WE HET HEBBEN OVER:
 • Je eigen administratie
 • Begroting maken
 • Sparen
 • Belastingdienst
 • Uit huis gaan
JE EIGEN ADMINISTRATIE

Om een goed overzicht te hebben van lopende contracten, inkomsten, belastingen en verzekeringen is het belangrijk dat je je eigen administratie bijhoud. Je kunt een administratie op papier bijhouden in een map of digitaal op je computer.

TIPS BIJ DIGITAAL BEWAREN
 1. Maak een map Administratie aan op je computer. In deze map bewaar je al de digitale documenten.
 2. In de map Administratie maak je mapjes aan met bijvoorbeeld de volgende titels: Belastingdienst, Zorgverzekering, Huis, Telefoon, Werk.
 3. Sla belangrijke emailtjes ook op in de map op je computer.
 4. Maak scan’s of foto’s van papieren versies en bewaar deze in de juiste map op je computer.
 5. Maak regelmatig een back-up van de bestanden. Bijvoorbeeld via een usb-stick of online back up.
 6. Maak duidelijk onderscheid tussen rekeningen die al betaald zijn of juist nog betaald moeten worden. Maak een mapje “Nog betalen” aan.
TIPS BIJ BEWAREN VAN PAPIEREN VERSIES
 1. Koop een ordner met tabbladen. Maak van elk onderwerp een tabblad, bijvoorbeeld Belastingdienst, Zorgverzekering, Huis, Telefoon, Werk
 2. Print alle digitale documenten uit.
 3. Maak duidelijk onderscheid tussen rekeningen die al betaald zijn of juist nog betaald moeten worden. Maak een tabblad “Nog betalen” aan
WAT MOET JE DOEN MET INKOMENDE POST?
 
 1. Reageren, bijvoorbeeld als je bezwaar wilt maken tegen een beslissing van de Belastingdienst.
 2. Betalen; bij rekeningen staat een uiterlijke datum waarop het geld binnen moet zijn. Te laat betalen kost vaak geld. Dat is zonde. Als je ze nog niet wilt/kunt betalen, stop ze dan in het mapje of tabblad “Nog betalen”.
 3. Weggooien als de post reclame of aanbiedingen zijn.