Huisvesting

Denk je jouw ideale kamer gevonden te hebben? Bezoek de kamer en bekijk deze kritisch. Neem iemand mee die jou daarbij kan helpen. Deel je de woning met andere studenten? Kijk dan ook of je wel een klik hebt met je toekomstige huisgenoten.

Kijk ook goed naar de voorwaarden en de kosten. Teken niets voordat je alles begrijpt.
Als je juridische vragen hebt, kun je terecht bij het Juridisch Loket. Zij geven je gratis advies.

En als je dan besluit te verhuizen, geef dit dan aan bij de gemeente. Als je bent ingeschreven bij de gemeente, word je adres ook doorgegeven aan de Belastingdienst en je zorgverzekeraar.

BORG

Ga je een kamer huren? Dan moet je vaak laten zien dat je dat kunt betalen. Daarnaast kan er iets kapot gaan in de ruimte die je huurt. Je betaalt daarom meestal borg aan je verhuurder. Borg betekent dat jij iets afgeeft aan iemand anders, die dat weer teruggeeft wanneer de overeenkomst eindigt. Meestal gaat het om een geldbedrag (een maand huur). Je krijgt dit bedrag weer terug als je verhuist en de woning netjes achter hebt gelaten.

GEMEENTELIJKE HEFFINGEN

Huur je een woning en woon je niet in? Dan moet je waarschijnlijk extra gemeentelijke heffingen betalen zoals de rioolheffing, afvalstoffenheffing en waterschapsheffing.

De kosten hiervan verschillen per gemeente en hangen ook af van het aantal bewoners. Kun je dit (nu) niet betalen? Regel dan een betalingsregeling of een kwijtschelding bij je eigen gemeente. Neem hiervoor contact op met je gemeente. Hier vind je de contactgegevens van gemeente Rotterdam.

INBOEDEL

Je inboedel (link naar kwikstart.nl) is alles wat in je woning staat en wat je kunt verplaatsen, zoals tafels, stoelen en bedden, maar ook schilderijen, je televisie en gordijnen.

 • Meet je nieuwe kamer op voordat je gaat verhuizen. Let ook op schuine afdakjes en ramen. Meet vervolgens de meubels op die jij in de kamer wilt zetten. Zo weet je precies welk meubel je op welke plek neer kunt zetten.
 • Heb je nieuwe meubels nodig? Ga op zoek naar goedkope of gratis meubels via internet of de kringloopwinkel.
 • Handige meubels zijn een bed, een kledingkast en een stoel. Heb je meer ruimte? Dan kun je eventueel een tafel, bureau, extra kasten en een bank neerzetten. Bedenk dat je je bed met een aantal kussens ook goed als bank kunt gebruiken. Zo kun je slim omgaan met de ruimte die je hebt.
 • Als je apparaten (tweedehands) koopt (zoals een wasmachine), let dan altijd op het energielabel!
 • Als je woonruimte huurt, mag je meestal reparaties van glas, verwarming en riool laten uitvoeren door de verhuurder. Alle overige reparatie verzoeken moet je mogelijk zelf betalen. Vraag hiernaar bij de verhuurder.
INBOEDELVERZEKERING

De inboedelverzekering is een verzekering voor de schade die je aan je inboedel (link naar kwikstart.nl) kunt oplopen. Loop je schade op aan je inboedel? Dan zal de verzekering de schade voor jou vergoeden.

 • Deze inboedelverzekering is niet verplicht: je mag zelf kiezen of je dit wel of niet wilt.
 • De meeste mensen hebben wel een inboedelverzekering, omdat de verzekering nuttig en goedkoop is (rond de € 3,- voor studenten).
 • Heb je een inboedelverzekering afgesloten? Dan ben je verzekerd als er iets gebeurt met je inboedel door brand, bliksem, diefstal, waterschade, enzovoort.
 • Kijk op independer voor de goedkoopste verzekering.
HUURCONTRACT

Een huurcontract is een contract waarin staat beschreven wat jij huurt, hoe duur het is en hoe lang jij iets huurt. Een huurcontract is altijd nodig. Zo hebben beide partijen alle afspraken op papier staan. Wil de verhuurder niets vastleggen in een contract? Dan klopt er iets niet!

 • Een kamer huur je voor bepaalde of onbepaalde tijd (link naar kwikstart.nl).
 • Meestal krijg je eerst een contract van een jaar (bepaalde tijd), deze wordt daarna stilzwijgend verlengd. Stilzwijgend betekent dat je geen brief of melding krijgt, maar dat je huurcontract wel wordt verlengd.
 • Let goed op waar je voor betaalt. Is het bedrag inclusief gas, water, licht, tv en internet? Zijn er extra servicekosten waarmee je rekening moet houden? Bij een studentenkamer betaal je meestal inclusief bij een huurwoning van een woningcorporatie vaak exclusief. Dit wordt ook wel ‘kale huur’ genoemd. Je bent dan nog ongeveer € 100,- kwijt aan gas, water, licht, tv en internet.
 • Verhuurders kunnen soms bemiddelingskosten vragen voor het vinden van een woning voor jou. Ze vragen dan meestal om het bedrag van één maand huur. Via het Juridisch Loket kun je kijken of het terecht is dat jij bemiddelingskosten betaald hebt.
 • Heb je een huurcontract getekend? Dan moet je de maandelijkse huur betalen zoals je hebt afgesproken. Lukt dit even niet? Meld dit dan zo snel aan je verhuurder en vraag om een betalingsregeling. Dit is een regeling waarin jullie afspreken wanneer jij de huur wel zult betalen. Meld je niet aan je verhuurder dat je de huur niet kunt betalen? Dan krijg je te maken krijgen met aanmaningen, een deurwaarder en kun je zelfs uit je huis worden gezet. Dit brengt veel kosten met zich mee die jij dan zelf moet betalen.
 • Je moet je contract opzeggen als je naar een andere woonruimte gaan verhuizen. Opzeggen moet je op tijd doen, vaak een maand of langer van tevoren. Dit staat omschreven in je huurcontract. Opzeggen is definitief: je kunt het niet weer intrekken. Meestal komt er twee keer iemand langs om te kijken wat er nog moet gebeuren voordat jij mag verhuizen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jij een muur opnieuw moet verven of iets moet repareren wat jij (per ongeluk) hebt beschadigd. De tweede keer kijkt deze inspecteur of jij hebt aangepast wat was afgesproken.
 • Wil de nieuwe huurder spullen overnemen van jou (vloer, gordijnen)? Maak dan gebruik van een overnameformulier. Een overnameformulier kun je opvragen bij je verhuurder.

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie wat er in een huurcontract moet staan.

INSCHRIJVEN GEMEENTE

Je kunt je inschrijven bij de gemeente via een digitaal inschrijfformulier.

 1. Ga naar de website van de gemeente waarin je woont
 2. Kies voor: verhuizen
 3. Kies voor: verhuizen binnen gemeente/naar gemeente/naar andere gemeente
 4. Klik op de link ‘aanvragen’ en log in met je DigiD.
 5. Volg de stappen van het formulier

Let op: Ben je verhuisd naar een andere gemeente? Dan moet je dit binnen 5 dagen doorgeven aan je nieuwe gemeente, vanaf de dag dat je bent verhuisd.

INTERNET EN TELEVISIE

Een woonruimte huur je meestal inclusief. Je betaalt dan voor de kosten van gas, water en licht (link naar kwikstart.nl). Wil je gebruik maken van internet en televisie? Dan moet je waarschijnlijk zelf een internet en tv abonnement afsluiten.

 1. Kijk op prijsvergelijken.nl voor de goedkoopste aanbieder in jouw regio.
 2. Vaak kun je de aansluitingen die er al zijn overnemen van de vorige bewoner. Check altijd of je niet te veel betaalt!
IN- OF EXCLUSIEF?

Een woonruimte huur je meestal inclusief. De kosten voor gas, water en licht zitten dan in je huurprijs.

 1. Is je huurprijs exclusief? Dan moet je voor gas, water en licht apart betalen,
 2. Als je zelf voor gas, water en licht moet zorgen, kun je dit aanvragen bij een energiebedrijf. Gas en Elektra kun je vaak samen afsluiten, water moet je apart regelen. Kijk voor de goedkoopste aanbieder in jouw regio op de gaswaterlicht site of op energieprijzen.
 3. Vaak kun je de aansluitingen die er al zijn overnemen van de vorige huurder. De vorige huurder heeft deze zaken namelijk niet afgesloten, maar zich wel afgemeld. Wanneer jij je weer aanmeldt, geef je de huidige meterstanden door. Je betaalt dan niet voor de kosten die de vorige huurder heeft gemaakt. Check altijd of je niet te veel betaalt voor de aansluitingen die er al zijn, bijvoorbeeld via independer!
 4. Deel je de woning met meerdere mensen, dan kun je meestal de kosten delen. Een woonruimte kost geld. Een studentenkamer in de stad kost gemiddeld rond de € 300,- a € 400,- per maand inclusief gas, licht en water.
REPARATIES OF SCHADE

In een woning kan er wel eens wat kapot gaan. Soms is dit je eigen schuld, soms ligt het aan iets anders. Is er iets kapot gegaan? Neem dan contact op met de woningcorporatie of verhuurder. Zij zullen uitleggen wanneer je iets zelf moet betalen en wanneer er iemand langs komt voor een reparatie.

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht maar wel handig. Gaat er iets kapot door jouw schuld? Dan betaalt de verzekering deze kosten.

SERVICEKOSTEN

Het kan zijn dat je servicekosten moet betalen. Servicekosten zijn kosten die je verhuurder maakt voor onderhoudsdiensten aan het gebouw zoals het schoonhouden van trappenhuizen. Deze servicekosten betaal je per maand aan je verhuurder. Dit bedrag en een duidelijke omschrijving van de werkzaamheden staan in je huurcontract.