Studiekeuze

Een vertrouwenspersoon is iemand van wie het zijn/haar beroep is je te helpen als je te maken hebt met ongewenst gedrag binnen de school. Voorbeelden hiervan zijn agressie, discriminatie, pesten en seksuele intimidatie.

WAT IS EEN VERTROUWENSPERSOON

Een vertrouwenspersoon is iemand van wie het zijn/haar beroep is je te helpen als je te maken hebt met ongewenst gedrag binnen de school. Dit betekent dat je met een vertrouwenspersoon een gesprek kan hebben om te bespreken wat het ongewenst gedrag met jou doet en hoe het gestopt zou kunnen worden. Een gesprek met een vertrouwenspersoon is natuurlijk vertrouwelijk. Hij of zij luistert naar je verhaal en bespreekt samen met jou wat er gedaan kan worden.

VOOR WELKE KWESTIES GA JE NAAR EEN VERTROUWENSPERSOON?

Je kunt een afspraak maken met een vertrouwenspersoon over de volgende onderwerpen:

1. agressie en geweld, bijvoorbeeld:

  • Een medestudent heeft met zijn/haar mobiele telefoon foto’s gemaakt en dreigt die op YouTube te zetten als je niet doet wat hij/zij zegt.
  • Een docent(e) of medestudent scheldt jou uit. Je hebt al een paar keer gevraagd of hij/zij er mee wil stoppen. Toch gaat het uitschelden door. Je voelt je onveilig.

2. discriminatie, bijvoorbeeld:

  • Je hebt een donkere huidskleur en je merkt dat je om die reden door een groepje medestudenten gepest of uitgescholden wordt.
  • Je bent homoseksueel en in het weekend hebben klasgenoten je zien lopen met je vriend(in). Nu word je al een hele week uitgescholden voor “vieze homo”.

3. seksuele intimidatie, bijvoorbeeld:

  • Je loopt naar een lokaal voor de volgende les en je wordt door een klasgenoot plotseling in je billen geknepen. Hij sist in je oor: ‘Als je er iets van zegt, maak ik je dood!”.
  • Je docent(e) stuurt je berichtjes waarin hij/zij schrijft dat hij/zij je erg leuk vindt en wel met je zou willen afspreken. Je wilt dit helemaal niet, maar je bent ook bang dat je een laag cijfer krijgt als je niet doet wat er gevraagd wordt.

4. pesten, bijvoorbeeld:

  • Je merkt dat er een groepje meiden is dat al langere tijd vervelende opmerkingen maakt. Ook doen ze vaak dingen die je helemaal niet leuk vindt, zoals je spullen in de afvalcontainer gooien. Je merkt dat dit gedrag erger wordt en je voelt je steeds meer alleen. Ook de overige studenten willen niet meer met je praten.
  • Op social media worden steeds heel vervelende berichten over je geplaatst. Ook zie je plotseling foto’s van jou op internet die je er niet zelf hebt opgezet. Je merkt dat de hele klas om je begint te lachen als je op school komt.
WAT KAN EEN VERTROUWENSPERSOON VOOR JE DOEN?

Een vertrouwenspersoon zal samen met jou bespreken wat er moet gebeuren om het ongewenste gedrag te kunnen stoppen. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren. In het ene geval door bijvoorbeeld samen met jou een gesprek te hebben met degene die het ongewenste gedrag veroorzaakt. In het andere geval door je te helpen een klacht in te dienen.

Vaak helpt het echter al als je eindelijk je verhaal kunt vertellen. Een vertrouwenspersoon zal niets doen als jij dat niet goed vindt.

Een gesprek met een vertrouwenspersoon is vertrouwelijk. Zij doen niets als jij dat niet wilt.

Let op: Als er sprake is van een ernstig misdrijf (bijvoorbeeld ontucht) geldt dit niet. De vertrouwenspersoon is dan, net als iedere burger, verplicht om dit te melden. De vertrouwenspersonen melden bij het bevoegd gezag.

HOE KOM JE IN CONTACT MET EEN VERTROUWENSPERSOON?

Vraag aan je slb-er wie bij jullie de vertrouwenspersoon is.

Een vertrouwenspersoon kan voor een afspraak naar jou toekomen of jij kan naar het kantoor van de vertrouwenspersoon.

Vertrouwenspersoon seksbranche

Ben je sekswerker? Of werkzaam in de seksbranche? Dan kun je vanaf heden –als je dat wilt anoniem- hier terecht.