middelen

Drank en drugs zijn verslavend. Maar ook aan gokken, gamen en ander gedrag kun je verslaafd raken. Verslaafd zijn is niet dat je iets heel vaak gebruikt. Je bent verslaafd als je lichaam of je geest slechter werken omdat je iets niet hebt gebruikt. Of hebt gedaan.

IK WIL VERANDEREN

Goed van je dat je op deze pagina bent gekomen! Drank, drugs, gokken en teveel gamen/internetten is voor niemand goed. Jij snapt dat dit ook voor jou zo is.

Hoe ga je nu verder: Test eerst jezelf of praat met iemand. Kies daarna of je in je eentje oefeningen wilt doen om te veranderen. Of dat je wilt dat iemand je helpt. Start daarna met de oefeningen of maak gelijk een afspraak. Stel niet uit.

Let op, in een keer stoppen met drank of drugs kan gevaarlijk zijn. Niet elk lichaam kan dit aan. En het kan je erg in de war maken. Maak een goed plan voor het stoppen. Dan is het ook makkelijker vol te houden.

ZELFTESTS

Als je twijfelt of je nog wel gezond en slim bezig bent, doe dan een zelftest. Hieronder staan er een paar.

Over jezelf praten helpt ook om erachter te komen hoe het met je gaat. Praat eerst eens met iemand van school of iemand die je regelmatig ziet. Bijvoorbeeld een van je ouders, je voetbalcoach, een nichtje, je vriend of iemand anders.

ZELF VERANDEREN

Klik hiernaast om te starten met anonieme online oefeningen die je helpen met stoppen. Deze programma’s zijn gratis te gebruiken. Er leest niemand wat je invult. Je doet het alleen.

HOE KUN JE MERKEN DAT HET VERKEERD GAAT?
MET HULP VERANDEREN

Heb je meer problemen dan alleen het stoppen, maak dan een goed plan samen met iemand die je helpt. In dat plan zet je wat je anders gaat doen. Je gaat de tijd die je gebruikt iets anders doen. En je gaat uitvinden wat je hetzelfde plezierige of voordelige gevoel geeft dat je nu krijgt van drank, drugs, gokken, gamen. Bijvoorbeeld sporten, tevreden zijn met jezelf, liefde krijgen van anderen.

De gezondheidscoach praat met je over jouw situatie. En over wie of wat jou kan helpen om te stoppen met blowen, alcohol, harddrugs, gamen, gokken.