middelen

Drank en drugs zijn verslavend. Maar ook aan gokken, gamen en ander gedrag kun je verslaafd raken. Verslaafd zijn is niet dat je iets heel vaak gebruikt. Je bent verslaafd als je lichaam of je geest slechter werken omdat je iets niet hebt gebruikt. Of hebt gedaan.

WAT IS EEN VERSLAVING?

Verslaving gaat stapsgewijs. Je gaat experimenteren, het wordt een gewoonte. Je lichaam kan uiteindelijk niet meer zonder. Als je niet gebruikt krijg je ontwenningsverschijnselen.

Bij een verslaving is je lichaam afhankelijk geworden. Er zijn twee soorten verslaving:

  1. verslaving aan middelen zoals alcohol, drugs en sigaretten
  2. verslaving aan gewoonten, zoals gokken, surfen (op het net) en gamen.

Vaak spelen je omgeving, je school en je vrienden een rol bij verslaving. Vooral als je je afhankelijk gedraagt, ben je sneller te beïnvloeden

1 Verslaving 1
ALCOHOL

Alcohol is een dempende drug. Het heeft een verdovende werking en neemt remmingen weg. Na 1 of 2 glazen voelt iemand zich ontspannen en gaat zich vaak losser gedragen. Alcohol kan ook het gevoel van depressie, angst en agressie versterken.

Alcohol drinken is verboden onder de 18.

Als je nog geen 18 jaar bent, ben je strafbaar als je in het openbaar alcohol bij je hebt. Openbare plekken zijn bijvoorbeeld het café, de sportkantine, het park of op straat.

WAT DOET ALCOHOL MET JE?

Je bent anders als je alcohol op hebt. En dat merk je niet eens altijd. Door de verandering in je hersenen krijg je eerder ongelukken en maak je vaker verkeerde keuzes. Je emoties worden vaak heftiger.

Je kan bewusteloos raken of nog erger als je een alcoholvergiftiging hebt. Dit gebeurt als er teveel alcohol in je lichaam zit. Jongeren hebben dit sneller omdat de lever, die je bloed zuivert, kleiner is. Jongeren zijn lichter in gewicht. De alcohol blijft langer in je lichaam.

Alcohol zorgt ook voor schade waar je pas last van hebt als je volwassen bent. Je hersenen groeien door tot je 24e. Je hersenen groeien niet meer goed als je alcohol drinkt. Als je jong begint met drinken, is de kans om later verslaafd te raken groter.

Roken

Doe je het nog?
Ben je er al mee begonnen?
Wilde je er net mee beginnen?

Roken is een gewoonte waar je weer lastig vanaf komt. Dat je er vroeg of laat mee wil stoppen is vrijwel zeker.

Zie hier wat tips om te voorkomen dat je begint met roken, of om je te helpen ermee te stoppen.

GAMEN

Gamen werkt ontspannend, je kan de wereld om je heen korte tijd vergeten. Door online te gamen, kun je online vrienden maken over de hele wereld.

Maar soms game je langer dan je eigenlijk wilt. Je neemt je bijvoorbeeld voor om een uurtje te gamen. Maar dat lukt niet en je zit de hele avond achter de computer. Soms zelfs tot in de nacht.

WAT DOET GAMEN MET JE?

Je bent verslaafd aan gamen als jij last hebt van je gedrag. Of als mensen in je omgeving er last van hebben. Dit is niet een keer zo maar het lukt je eigenlijk niet meer om te stoppen of minder te gamen. Je bent de controle kwijt. Je krijgt onthoudingsverschijnselen als je niet gamed.

Stoppen met gamen is moeilijk omdat het gamen je iets geeft. Games geven je structuur, waardering of uitdaging. Het kan zijn dat je gamed omdat je dit mist in je dagelijkse leven. De beloningssystemen in games zorgen voor de productie van de stof endorfine. Deze stof zorgt voor een geluksgevoel. Als je stopt met gamen, kun je je depressief voelen.

Gamen kan ook een manier zijn om te vluchten voor problemen. Het gamen neemt je aandacht zo in beslag dat je je echte problemen even vergeet.

Door veel te gamen kun je pijn in je lichaam krijgen, bijvoorbeeld rugpijn. Maar ook geïrriteerde ogen, depressies, bang of te dik worden zijn risico’s.

GOKKEN

Er zijn veel manieren van gokken. Bijvoorbeeld online pokeren, een fruitautomaat spelen, de spellen in het casino, bingo-en of krasloten kopen. Bij gokken wordt altijd om geld gespeeld. Winst of verlies is ALTIJD toeval.

WAT DOET GOKKEN MET JE?

Gokken is spannend. Die spanning geeft je een goed gevoel. In je hersenen worden stoffen aangemaakt die dat gevoel geven. Het winnen geeft je een kick. Die kick wil je vaker en daarom blijf je spelen. En als je verliest dan wil je je geld terugwinnen.

Door het gokken gaan veel relaties kapot. Gokkers hebben steeds minder aandacht voor hun familie of vrienden. Veel gokkers krijgen geldproblemen. En dat zorgt er weer voor dat je in de criminaliteit terecht kan komen.

WAT DOET DRUGS MET JE?

Door drugs te gebruiken kun je in gevaarlijke situaties komen. Je lichaam doet anders en je geest ook.

Het prettige gevoel dat een drug je even geeft, zorgt dat je het vaker wilt gebruiken. En dat je meer wilt gebruiken. Drugs geven al snel ontwenningsverschijnselen als je ze niet neemt.

Waarom is het voor jongeren nog slechter dan voor volwassenen?

Elke drug heeft zijn eigen werking, gevolgen en risico’s. De manier waarop je drugs gebruikt kan je lichaam ook beschadigen.

Welke drug je ook gebruikt, het brengt altijd risico’s met zich mee.

DRUGS

Drugs veranderen hoe je denkt en hoe je lichaam doet en voelt. Veel drugs geven je even een goed gevoel. Drugs kunnen drie dingen met je doen. Drugs kunnen je:

  1. stimuleren (je bent scherper, sneller of kan iets langer)
  2. verdoven
  3. bewustzijn veranderen

Sommige drugs doen twee dingen tegelijk. Je kan drugs op verschillende manieren in je lichaam krijgen. Je kan bijvoorbeeld een pil slikken, iets roken, spuiten of snuiven.