Gamecheck

Ik kan mijn boeken niet meer betalen, wat nu? Ik heb een betalingsachterstand, wat nu? Dit en nog meer vragen worden beantwoord in Veel gestelde vragen.

IK KAN MIJN BOEKEN NIET BETALEN. WAT NU?

Samen met een smw-er kun je kijken naar de haalbaarheid van het betalen van het boekengeld. Dit kun je doen door een begroting te maken. In deze begroting worden de uitgaven en inkomsten behandeld. Als blijkt dat je geen geld overhoud voor boeken, dan kunnen jullie samen naar andere mogelijkheden kijken. Dat kan bijvoorbeeld een tijdelijke lening bij DUO zijn. Ook wordt  je aangeraden om een baan te zoeken (als je dat nog niet hebt).

Schoolmaatschappelijk werk geeft tips om op een goede manier aan een baan te komen. Heb je alle financiële mogelijkheden geprobeerd, maar het blijkt niet genoeg te zijn? Dan wordt er samen met jou gekeken naar een andere uitweg. Dit kan een fondsaanvraag zijn. Een fonds kan een uitweg bieden voor het betalen van de boeken. Er zijn hieraan wel regels gebonden. Jij schrijft dan zelf een brief over jouw financiële situatie en legt uit wat je al aan de situatie hebt gedaan om deze te verbeteren. Ook de smw-er moet een aanvraag ondersteunen. Deze brief ondersteunt de aanvraag. Jouw schoolresultaten zijn ook van belang. De begroting (jouw in-en uitgavenoverzicht) komt ook als bijlage bij de aanvraag. De aanvraag voor een fonds garandeert niet de betaling van de boeken.

Als je geen geld hebt voor boeken kun je dit het beste overleggen met jouw slb-er. Je kan door de slb-er naar het  schoolmaatschappelijk werk verwezen worden.

IK KAN GEEN LESGELD BETALEN. WAT NU?

Als je geen lesgeld kan betalen moet je dat op tijd bespreken met jouw slb-er. De slb-er kan je doorverwijzen naar het Schoolmaatschappelijk werk. Ook hierbij zal de smw-er  samen met jou kijken naar de haalbaarheid van het betalen van het lesgeld.

Dit doen jullie door middel van het maken van een begroting. In deze begroting worden de uitgaven en inkomsten behandeld. Als uit de begroting blijkt dat je geen geld overhoud om lesgeld te betalen, kijken jullie samen naar andere mogelijkheden. Je kunt denken aan een tijdelijke lening bij DUO zijn of een betalingsregeling voor betaling in termijnen.

Ook wordt je aangeraden om een baan te zoeken (als je dat nog niet hebt). Het Schoolmaatschappelijk werk geeft tips om op een goede manier aan een baan te komen. Heb je alle financiële mogelijkheden geprobeerd, maar het blijkt niet genoeg te zijn, dan wordt er samen met jou gekeken naar een andere uitweg. Zo kun je bijvoorbeeld een jaaroverzicht maken en kijken waar jij op kan besparen.

IK HEB BETALINGSACHTERSTAND EN/OF SCHULDEN. WAT NU?

Bij een betalingsachterstand en/of schulden geeft het Schoolmaatschappelijk werk advies. Schulden of betalingsachterstanden komen vaak voor bij de zorgverzekering, Belastingdienst en de huur. Het kan zijn dat jij niet precies weet hoeveel schulden je hebt.

Bij een afspraak met het SMW is het belangrijk dat je alle stukken meeneemt die van belang zijn voor het spreekuur. Je maakt samen met  een maatschappelijk werker een helder overzicht van de schulden. Dit doen jullie door een schema te maken met wat en hoeveel de schulden zijn (klik hier) Ook maken jullie van te voren een begroting om te kijken hoeveel jij per maand over houdt om dit te kunnen aflossen aan de schuldeiser.

De smw-er kan je begeleiden door samen naar instanties te bellen.Bij veel en/of grote schulden, waarbij bemiddelingen door het smw of afbetalingsregelingen met schuldeisers niet meer mogelijk zijn, zal de schoolmaatschappelijk werker jou voorstellen een aanmelding te doen bij de schuldhulpverlening van de kredietbank. Let wel: hier voor is een volledig overzicht nodig van alle schulden en een sterke motivatie van jou om de schuldenproblematiek op te gaan lossen. Klik hier voor de maandbegroting en een maandoverzicht.