Huisvesting

Uit huis gaan klinkt leuk maar hier komen ook kosten bij kijken: de huur, boodschappen, gas en licht. Hoe kan je hier nou het beste mee om gaan? Kom je in aanmerking voor huurtoeslag?

VERHUIZEN

Tijdens een verhuizing kom je voor een aantal keuzes te staan. Een verhuizing zelf organiseren is het goedkoopste maar het is belangrijk om te weten dat je spullen niet zijn verzekerd tijdens de verhuizing. Je kunt ook kiezen voor geheel of gedeeltelijk uitbesteden: je schakelt bijvoorbeeld een verhuisbedrijf in voor het vervoer van de inboedel, maar je pakt wel zelf alles in.

ZELF VERHUIZEN

Een auto of busje huren kost € 60,- tot € 135,- per dag. Brandstofkosten komen daar meestal nog bij. Ook kun je allerlei materiaal huren om de verhuizing soepel te laten verlopen zoals een steekwagentje, dekens of verhuisdozen. Als je niet steeds heen en weer wilt rijden, kun je een verhuiscontainer huren. Je laadt daar je spullen zelf in en vervolgens levert het verhuisbedrijf de container af voor je nieuwe woning. Krijg je hulp van vrienden of familie? Misschien vindt je het dan leuk om achteraf ook iets leuks voor hen te kopen of te organiseren. De kosten hiervan reken je ook bij de verhuiskosten.

VERHUISBEDRIJF

Je kunt er ook voor kiezen om een verhuisbedrijf in te huren. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de afstand van de oude tot de nieuwe woning en de bereikbaarheid van beide woningen. Ook is verhuizen op zaterdag duurder dan een maandag. Daarom is het verstandig om vooraf bij drie of vier verhuizers een offerte aan te vragen. Een ervaren verhuizer doet dat overigens wel een stuk sneller dan jijzelf.

OVERIGE KOSTEN

Naast verhuiskosten kun je te maken krijgen met andere uitgaven:

  1. Kosten voor het huurcontract
    • Borg: geld dat je weer terugkrijgt als je de huur opzegt en geen schade hebt gemaakt aan de woning. Meestal bedraagt de borg 1 maand huur.
    • Sleutelgeld: een bedrag dat je betaalt voor het overnemen van de woning. In tegenstelling tot borg kun je dit bedrag niet terugkrijgen. Sleutelgeld vragen is verboden, maar het komt toch nog vaak voor, soms zelfs onder een andere naam.
  2. Overnamegeld voor bijvoorbeeld een laminaatvloer of kasten. Overnamegeld is geld dat je betaalt om delen van de inrichting over te nemen van de vorige bewoner. Maak duidelijke afspraken over de betaling. Kijk ook of je de spullen die ter overname worden aangeboden ergens anders goedkoper kunt krijgen!
  3. Kosten voor aansluiting op gas en elektriciteit. Aansluiting op het waterleidingnet is gratis.
  4. Aansluitkosten voor de telefoon / internet.
  5. Kosten van het opknappen en inrichten van de woning. Je kunt allerlei klusapparatuur huren. Stel vooraf je budget voor het inrichten van de woning vast en bepaal wat je in ieder geval nodig hebt en wat kan wachten. Laat iedereen in je omgeving weten dat je bepaalde spullen nog kunt gebruiken: grote kans dat iemand je kan helpen aan een kast of eettafel. Kijk ook eens bij kringloopwinkels en op advertentiesites op internet.
  6. Kosten voor de tuin (inrichting, meubilair, afscheiding, gras en beplanting, verlichting).

Lees hier meer over verhuizen, huisvesting en een huis vinden.