Huisvesting

Uit huis gaan klinkt leuk maar hier komen ook kosten bij kijken: de huur, boodschappen, gas en licht. Hoe kan je hier nou het beste mee om gaan? Kom je in aanmerking voor huurtoeslag?

SAMENWONEN

Heb je plannen om te gaan samenwonen? Dan zal je ook een deel van je geldzaken samen moeten regelen. Bespreek samen hoe jullie de kosten verdelen.

WIE BETAALT WAT?
 

Een huishouden heeft allerlei kosten, bijvoorbeeld: de huur, de boodschappen, het lidmaatschap van een sportclub, de krant etc. Deze uitgaven kun je op verschillende manieren verdelen. Het is het eenvoudigst om alle inkomsten in een gezamenlijke pot te stoppen en hieruit alles te betalen. Dit gebeurt vooral wanneer een huishouden één inkomen heeft. De meeste mensen kiezen echter niet voor deze methode. Zeker niet als ze net samenwonen. Ze betalen liever hun eigen deel.

SOORTEN UITGAVEN

Er zijn drie soorten uitgaven:

 1. vaste lasten (bijvoorbeeld de huur en verzekeringen)
 2. huishoudelijke uitgaven (bijvoorbeeld boodschappen)
 3. reserveringsuitgaven (je kunt geld opzij zetten voor bijvoorbeeld meubels, apparatuur of de vakantie)

Je hoeft niet alle kosten te verdelen, het hangt ervan af of het een uitgave persoonlijk of gezamenlijk is. Persoonlijke uitgaven betaal je zelf. De huur, boodschappen en meubilair zijn gezamenlijke kosten: over de verdeling hiervan maak je afspraken. Let wel op dat je beiden genoeg overhoudt voor de persoonlijke uitgaven. Bespreek daarom eerst wat je onder gezamenlijke uitgaven verstaat.

KOSTEN VERDELEN

Het is handig om een gezamenlijke rekening te openen. Hierop stort je beiden het afgesproken bedrag. De kosten verdelen kan op de volgende manieren:

 • Naar verhouding van inkomen
  Stel dat je 3/5 deel van het gezamenlijke inkomen verdient en je partner 2/5 deel. Je betaalt dan 3/5 deel van de gezamenlijke uitgaven en je partner 2/5 deel.
 • Hetzelfde bedrag overhouden
  Tel beide inkomens bij elkaar op en trek het totaalbedrag van alle gezamenlijke uitgaven hiervan af. Het bedrag dat overblijft – het vrij te besteden budget – deel je door twee. Kijk nu naar het inkomen van de minstverdienende partner en zet hiervan zijn of haar vrij te besteden budgetdeel apart. Het bedrag dat overblijft is de bijdrage voor de gezamenlijke uitgaven. De partner met het hoogste inkomen betaalt de rest van de gezamenlijke uitgaven.
 • Ieder de helft
  Deze manier is alleen aan te bevelen als de partner met het laagste inkomen voldoende overhoudt voor zijn of haar persoonlijke uitgaven.
 • Een vaste bijdrage
  Wanneer je partner bij je intrekt, kun je afspreken dat hij of zij een vaste bijdrage betaalt, kostgeld dus. Dat is bijvoorbeeld een optie wanneer één van jullie hoge lasten heeft waardoor een verdeling niet redelijk is. Een vaste bijdrage is ook handig als je op proef gaat samenwonen.

Afspraken op papier
Het is slim om afspraken op papier vast te leggen, in bijvoorbeeld een samenlevingscontract. Hierin kun je onder andere afspreken hoe je de kosten verdeelt en vastleggen welk bedrag beide partners als spaargeld hebben ingebracht. Bel voor meer informatie de Notaristelefoon: 0900-346 93 93 (elke werkdag tot 14.00 uur).