Huisvesting

Uit huis gaan klinkt leuk maar hier komen ook kosten bij kijken: de huur, boodschappen, gas en licht. Hoe kan je hier nou het beste mee om gaan? Kom je in aanmerking voor huurtoeslag?

HUURTOESLAG

Huurtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid in de huurkosten. De huurtoeslag zorgt ervoor dat je in verhouding niet te veel huur betaalt. Om ervoor in aanmerking te komen, mag de huur niet te hoog zijn en het inkomen en vermogen niet boven een bepaald bedrag uitkomen.

Huurtoeslag kun je aanvragen op mijn toeslagen via de belastingdienst site. Hiervoor heb je een DigiD code en Burgerservicenummer/sofinummer nodig. Het BSN/sofinummer staat in het Nederlandse paspoort of op de identiteitskaart, rijbewijs, loonstrook, jaaropgaaf, zorgpas of zorgpolis. Heb je geen BSN/sofinummer? Bel dan de belastingtelefoon voor informatie over wat je moet doen.

WAT GEBEURT ER NA JE AANVRAAG?

Als je na 24 uur opnieuw inlogt op Mijn toeslagen, zie je  het bedrag van jouw toeslag bij ‘Actuele berekening’. Als de Belastingdienst je aanvraag hebben verwerkt, krijg je een beschikking. Deze zie je bij ‘Mijn beschikkingen’. Daarna ontvang je de uitbetaling.

HULP NODIG?

Heb je hulp nodig om een toeslag aan te vragen? Dan kun je terecht bij de balie van je belastingkantoor. Bel eerst de belastingtelefoon om een afspraak te maken. Je kan ook terecht bij een toeslagenservicepunt in de buurt.

Neem altijd een geldig legitimatiebewijs mee, zoals een paspoort, rijbewijs of identiteitskaart.

ZELFSTANDIGE WONING

Je kunt als huurder van een zelfstandige woning in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is als je in verhouding tot je inkomsten te veel huur betaalt. Een zelfstandige woning heeft een eigen voordeur. Daarom komen kamerbewoners vaak niet in aanmerking voor huurtoeslag.

INKOMENSGRENZEN

De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van:

  • De hoogte van de huur.
  • De hoogte van het inkomen.

Iemand met een laag inkomen, ontvangt meer huurtoeslag dan iemand met een hoger inkomen. Kijk voor meer info op de website van de Belastingdienst.

VERZAMELINKOMEN

Als je huurtoeslag aanvraagt, moet je het verzamelinkomen opgeven. Ook wordt rekening gehouden met het inkomen van andere medebewoners. Heb je inwonende kinderen tot 23 jaar? Dan telt alleen het inkomen boven een bepaald bedrag mee. Het verzamelinkomen is terug te vinden op de meest recente (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting. Als er geen belastingaangifte is gedaan, staat het bedrag ook op de laatste jaaropgave. Je kunt dit ook navragen bij je werkgever of uitkeringsinstantie.

HUURGRENZEN

Bij het aanvragen van huurtoeslag moet je de rekenhuur opgeven. Dat is de huurprijs exclusief servicekosten. Voor mensen die weinig inkomen hebben, is de huur van de meeste huizen te hoog in verhouding tot wat ze verdienen. De Belastingdienst keert daarom huurtoeslag uit aan mensen met een laag inkomen, zodat hun woningen betaalbaar worden. Als student heb je in de meeste gevallen ook een laag inkomen. Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan het zijn dat ook jij huurtoeslag kunt aanvragen.

VOORWAARDEN VOOR HUURTOESLAG

Om huurtoeslag aan te kunnen vragen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kun je vinden op de website van de Belastingdienst. 

Ben je 23 jaar of ouder, dan gelden dezelfde regels, alleen ligt het maximale huurbedrag dan hoger.

SERVICEKOSTEN

Bij de berekening van de rekenhuur mag je voor de volgende servicekosten maximaal € 12,- optellen per kostenpost:

  • Kosten voor de lift en elektriciteit in gemeenschappelijke ruimten.
  • Schoonmaakkosten voor gemeenschappelijke ruimten.
  • Kosten voor een huismeester.
  • Kosten voor onderhoud van dienstruimten en gemeenschappelijke recreatieruimten.

Andere servicekosten komen niet in aanmerking voor huurtoeslag.

WAAR MOET JE NOG MEER OP LETTEN?

Zodra je inkomen wijzigt moet je dit direct doorgeven aan de Belastingdienst. De huurtoeslag kan dan worden aangepast. Na afloop van het kalenderjaar krijg je een eindafrekening op basis van het werkelijke inkomen. Het kan zijn dat je de Belastingdienst moet terugbetalen of geld toe krijgt. Houd daar dus rekening mee!