Gamecheck

Met studiefinanciering kan je je studiekosten, een groot deel van je levensonderhoud, de zorgverzekering en lesgeld betalen. Maar hoe vraag je dat aan? Mag je wel een bijbaantje hebben naast je studiefinanciering? Dit en andere onderwerpen komen hier aan bod.

WAT IS EEN KINDGEBONDEN BUDGET

Kindgebonden budget is een bijdrage in de kosten voor je kind(eren) totdat ze 18 jaar zijn. Dit kindgebonden budget krijg je naast de kinderbijslag. Hoe hoog deze toeslag is, hangt af van jouw inkomen, hoeveel kinderen je hebt en hun leeftijd.

Een kindgebonden budget hoef je niet aan te vragen, je krijgt vanzelf hier bericht over als je er volgens de Belastingdienst recht op hebt.

Maak op de website van de Belastingdienst een proefberekening. Houdt hierbij de volgende gegevens bij de hand: alle toeslagen van de inkomstenbelasting of als je deze niet hebt neem dan jouw jaaropgaaf of loonstrook (meerdere werknemers: neem dan alle loonstroken), indien je huurtoeslag ontvangt houdt dan ook de actuele huurbedragen van jouw woning bij de hand. Ontvang je ook kinderopvangtoeslag? Houdt dan een rekening of offerte van de kinderopvang bij de hand.

LET OP: VANAF SCHOOLJAAR 2015-2016 IS DEZE REGELING AFGESCHAFT

In plaats daarvan is het kindgebonden budget hoger geworden. Je kunt ook geen tegemoetkoming meer aanvragen over de afgelopen schooljaren.

Op de basisschool en in het voortgezet onderwijs krijgt je kind de schoolboeken en leermiddelen gratis. In het mbo en vavo krijgen studenten de schoolboeken niet gratis.