Hoeveel kost een baby eigenlijk? Kan je extra toeslagen ontvangen voor jouw kind? En hoe zit het eigenlijk met verzekeringen? Lees dit alles bij Baby op Komst.

KOSTEN

Een baby op komst! Maar hoe ziet dat er nou eigenlijk uit qua kosten? Je hebt eenmalige kosten zoals de uitgaven voor de babyuitzet. Er kunnen ook aanvullende kosten zijn. Het gaat hier om artikelen die niet iedereen zal aanschaffen. Zo wordt een flessenwarmer gezien als aanvulling, omdat niet iedereen die kosten hoeft te maken.

De grootste kosten zitten vaak in:

  1. minder werken (en dus een lager inkomen)
  2. meer boodschappen
  3. hoger water- en energieverbruik
  4. kosten van kinderopvang

Kijk voor meer informatie over de kosten van een gezinsuitbreiding op Nibud of op Baby op komst. 

KOSTEN BESPAREN

Niet alle baby-spullen hoef je al voor de geboorte in huis te hebben, zoals bijvoorbeeld een box of kinderstoel. Je kunt overwegen om deze spullen van vrienden of familie over te nemen, of tweedehands aan te schaffen. Vaak krijgt je tijdens de kraamtijd babykleding cadeau. Om de kosten te drukken kun je daarom zelf wachten met kleertjes kopen tot je ze echt nodig heeft.

EXTRA KOSTEN ZWANGERSCHAP

Tijdens je zwangerschap moet je rekening houden met kosten voor positiekleding. Volgens het Voedingscentrum is het in principe niet nodig om meer te eten. Als je borstvoeding gaat geven, heb je wel extra energie en voedingsstoffen nodig. Je kunt uitgaan van extra kosten van ongeveer 3 euro per dag.