Hoeveel kost een baby eigenlijk? Kan je extra toeslagen ontvangen voor jouw kind? En hoe zit het eigenlijk met verzekeringen? Lees dit alles bij Baby op Komst.

KINDERBIJSLAG

Met de kinderbijslag betaalt de overheid mee aan de kosten die horen bij de opvoeding van een kind. Woon of werk je in Nederland en heb je kind(eren) jonger dan 18 jaar, dan krijg je waarschijnlijk kinderbijslag. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) betaalt de kinderbijslag uit. Hoeveel kinderbijslag je krijgt, hangt af van de leeftijd van je kind. Als je kind 6 jaar wordt, krijg je meer kinderbijslag. De kinderbijslag gaat opnieuw omhoog als je kind 12 jaar wordt. Je ontvangt de kinderbijslag per kwartaal.

Je krijgt de kinderbijslag per drie maanden. Het eerste bedrag dat je voor jouw kind ontvangt, hoort bij het kwartaal ná de geboortedatum van jouw kind. De kinderbijslag begint dus in januari, april, juli en oktober. Om te bepalen of je in een kwartaal kinderbijslag krijgt en hoeveel, kijkt de SVB naar de eerste dag van het kwartaal. De SVB betaalt de kinderbijslag als het kwartaal is afgelopen.

VOORBEELDEN
 1. Jouw kind is geboren op 12 april, in het tweede kwartaal dus. Op de eerste dag van dit kwartaal was het kind nog niet geboren. Daarom krijg je voor het eerst kinderbijslag voor het derde kwartaal. Wij betalen de kinderbijslag als dit kwartaal is afgelopen, dus rond 5 oktober.
 2. Je kind is geboren op 1 april, dus op de eerste dag van het tweede kwartaal. Je krijgt dan voor het eerst kinderbijslag voor het tweede kwartaal. Wij betalen de kinderbijslag rond 5 juli.
 3. De kinderbijslag gaat omhoog als jouw kind 6 jaar wordt. Is het kind op 1 april jarig, dan krijgt je de hogere kinderbijslag vanaf het tweede kwartaal. Is je kind op 12 april jarig, dan krijg je het hogere bedrag vanaf het derde kwartaal.

Binnen twee tot vier weken na de aangifte van de geboorte ontvang je bericht van de SVB. Je kunt dan de kinderbijslag aanvragen via ‘Mijn SVB’. Log in met je DigiD en vul de aanvraag in. Heb je vier weken na de aangifte van de geboorte nog geen bericht ontvangen? Neem dan contact met op met de SVB.

WANNEER STOPT DE KINDERBIJSLAG?

De kinderbijslag stopt altijd als je kind 18 jaar wordt. Maar soms ook eerder. Lees hieronder wanneer dat is.

 1. Je kind wordt 18 jaar

Om te bepalen wanneer de kinderbijslag stopt, kijken we naar de eerste dag van het kwartaal waarin het kind 18 wordt. Is het kind op de eerste dag van het kwartaal nog geen 18, dan krijg je voor dat hele kwartaal nog kinderbijslag.

 1. Je kind is nog geen 18 jaar

De kinderbijslag kan eerder stoppen als:

 1. je kind te veel verdient met een bijbaan.
 2. je kind overlijdt.
 3. je kind uit huis gaat wonen en u minder dan € 416 per kwartaal bijdraagt aan de verzorging van het kind.
 4. je buiten Nederland gaat wonen of werken;
 5. je kind buiten Nederland gaat wonen;
 6. je kind van 16 of 17:
  • niet overdag op school zit om een startkwalificatie te halen en niet is vrijgesteld van de verplichting een startkwalificatie te halen;
  • na het behalen van een startkwalificatie werkloos is en niet geregistreerd is als werkzoekende bij het UWV WERK bedrijf;
  • na het behalen van een startkwalificatie een baan heeft;
  • na het behalen van een startkwalificatie geen volledig dagonderwijs volgt;
  • recht heeft op studiefinanciering.

Meer weten over kinderbijslag?