Piekeren

Misschien wil je het liefst dat stomme gepest vergeten, er niet meer aan denken en er niet over praten. Dat is logisch. Maar als je niets vertelt, zal het pesten ook nooit ophouden. Wat kun je doen als je gepest wordt? En wat als je via social media gepest wordt? Welke stappen kun je dan zetten? Je leest er hier alles over!

PLAGEN

Plagen is een spelletje, maar pesten niet meer. Het is bedreigend. Het gebeurt niet zomaar een keer, maar iedere dag weer, soms zelfs een jaar of langer. De pester is vaak de sterkste uit een groep en zoekt een slachtoffer uit om de baas over te spelen. Als slachtoffer word je vaak geslagen, vernederd en gekleineerd. De pester lijkt populair in een groep, maar is het uiteindelijk niet. De pester is alleen populair door kracht en durf te laten zien. Soms loop je meer kans om gepest te worden. Vaak heeft dat met je gedrag te maken. Bijvoorbeeld als je moeite hebt om jezelf te verdedigen.

PESTEN

Helaas komt pesten overal voor. Ook in de gangen, de kantine en rond de school. Soms gaat een pester nog een stapje verder door je af te persen. Pesten kan ook online. Dit heet cyberpesten. Het is een belediging of vernedering die via mobiele telefoon, SMS of internet verstuurd  wordt om je te kwetsen.

Iemand heeft mij een keer gehackt. M’n nickname werd: “Ik neuk iedereen. Ik kon m’n bijnaam niet meer veranderen. Ik heb het programma opnieuw moeten installeren, met een ander adres. Dat vond ik niet grappig.
www.ad.nl
Icoon contact

Misschien schaam je je of voel je je schuldig. Zoek wel hulp. Dit is misschien moeilijk maar als je niets doet, dan gebeurt er niets. Neem hier contact op met een schoolmaatschappelijk werker van jouw school.

SIGNALEN
  • Je prestaties op school zijn slecht
  • Je bent niet meer vrolijk
  • Je wordt steeds stiller
  • Je huilt veel.