18, wat nu?

Studenten kunnen in veel gevallen kiezen voor een studenten zorgverzekering. Zorgverzekeraars hebben vaak pakketten speciaal gericht op studenten. Zo betaal je niet voor zorg die je niet nodig hebt. Waar moet je als student op letten bij het afsluiten van je zorgverzekering?

BASISVERZEKERING: GEEF AAN DAT JE STUDENT BENT.

Als student ben je over het algemeen jong en gezond. Daarom is de basisverzekering (link naar zorgkiezer.nl) vaak voldoende voor een student. Wil je alleen een basisverzekering, dan speelt de prijs een belangrijke rol. De basisverzekering is bij elke zorgverzekeraar hetzelfde, maar de prijzen verschillen onderling flink. Zorgverzekeraars geven vaak korting aan studenten.  Je kunt een hoop geld besparen door de basisverzekering te vergelijken en over te stappen naar een goedkopere basisverzekering. Geef dus aan dat je een student bent!

EIGEN RISICO: HOUDT HET EIGEN RISICO LAAG.

Als jonge gezonde student is het verleidelijk om de kosten van je premie te drukken door je eigen risico te verhogen. Wees je ervan bewust dat je met een verhoogd eigen risico bij onverwachte zorg (een gebroken been, fysio of psychische zorg nodig) voor onvoorspelbaar hoge bedragen komt te staan. Bijvoorbeeld: Je kiest voor verhoogd eigen risico van €700,-, dan wordt dat in combinatie met €360,- eigen bijdrage plotseling een probleem dat je liever niet hebt. Maak je eigen risico niet onverantwoord hoog of kies bij wel hoog eigen risico om iedere maand een bedrag te sparen voor het geval dat je iets overkomt. Heb je het bedrag uiteindelijk niet nodig, dan heb je een leuk bedrag aan het eind van het jaar. Is het wel nodig dan heb je in ieder geval al een bedrag gespaard en is het wellicht beter overbrugbaar.

AANVULLENDE ZORGVERZEKERINGEN: WEES NIET OVERVERZEKERD.

Heb je meer zorg nodig dan wat er in het basispakket zit, dan kan je hiervoor een aanvullende zorgverzekering afsluiten (link naar zorgkiezer.nl). Belangrijk is om dan niet alleen op de prijs te letten, maar vooral naar de dekking en vergoeding te kijken. Je moet aan jezelf vragen ‘Welke zorg heb ik nou echt nodig’ en aan de hand van het antwoord de aanvullende zorgverzekeringen vergelijken. Kies voor de aanvullende zorgverzekering die het beste past bij jouw wensen.

VERZEKERINGEN VERGELIJKEN: ALTIJD DOEN!

Ben je student en heb je een studenten zorgverzekering waarvan jij vindt dat deze perfect bij je past? Dan is het nog steeds verstandig om je zorgverzekering te vergelijken. De zorgverzekering vergelijken op zorgkiezer.nl kan resulteren in een goedkopere zorgverzekering of een zorgverzekering die beter past bij jouw situatie.

INENTINGEN: BETAAL EENMALIGE UITGAVEN ZELF.

Let op: Je kan maar één keer per jaar overstappen. Je kunt ervoor kiezen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten voor een eenmalige uitgave. Bijvoorbeeld een vergoeding voor inentingen als je op reis gaat. Dan betaal je het hele jaar extra premie per maand. Het kan in sommige gevallen dus voordeliger zijn om een rekening zelf te betalen.

ZORGTOESLAG: VRAAG ZORGTOESLAG AAN.

Een zorgverzekering kost veel geld. De overheid wil jou ondersteunen bij de kosten. Daarom kan je een bijdrage van de overheid aanvragen voor de zorgtoeslag op de website van de Belastingdienst. Je krijgt dan iedere maand een vast bedrag op je rekening gestort. De hoogte van het bedrag hangt af van hoeveel je verdient. Ga naar www.toeslagen.nl.